Składniki :

  • 400g makaronu pełnoziarnistego dowolnego kształtu [rurki, świderki]
  • paczka mrożonego szpinaku
  • sporo pieczarek [ilość dowolna ale nie mniej niż 0,5kg]
  • 2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach
  • żółty ser
  • ser pleśniowy, twardy z niebieską pleśnią
  • sól, pieprz, odrobina chili
  • 2 łyżki masła
  • oliwa

Wykonanie :

Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie, odcedzić.
Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju na sitku.
Pieczarki posiekać w plasterki i podsmażyć na maśle z oliwą, przyprawić solidnie do smaku solą, pieprzem i chili.
Sery utrzeć na tarce.
Szpinak rozmrozić i wymieszać z solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami makaron, szpinak, tuńczyka, pieczarki i sery.
Układać jak najwięcej warstw i ciasno je dociskać.
Ostatnią warstwą powinien być ser.
Zapiekać w 200*C przez 20 minut pod przykryciem a następnie odkryć i piec, aż sery się zrumienią.