Składniki :
- 400g makaronu pełnoziarnistego dowolnego kształtu [rurki, świderki]
- paczka mrożonego szpinaku
- sporo pieczarek [ilość dowolna ale nie mniej niż 0,5kg]
- 2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach
- żółty ser
- ser pleśniowy, twardy z niebieską pleśnią
- sól, pieprz, odrobina chili
- 2 łyżki masła
- oliwa
Wykonanie :
Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie, odcedzić.
Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju na sitku.
Pieczarki posiekać w plasterki i podsmażyć na maśle z oliwą, przyprawić solidnie do smaku solą, pieprzem i chili.
Sery utrzeć na tarce.
Szpinak rozmrozić i wymieszać z solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami makaron, szpinak, tuńczyka, pieczarki i sery.
Układać jak najwięcej warstw i ciasno je dociskać.
Ostatnią warstwą powinien być ser.
Zapiekać w 200*C przez 20 minut pod przykryciem a następnie odkryć i piec, aż sery się zrumienią.