• 6 udek z kurczaka
  • 4 czerwone cebule
  • 2 pory
  • 3 szklanki indyjskiego ryżu [np Banno]
  • 3 cukinie
  • rosół drobiowy do podlewania [1l]
  • sól, pieprz, słodka papryka w płatkach
  • natka pietruszki
  • masło
  • oliwa
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 zmiksowane pomidory
  • główka czosnku – zmiksowana z pomidorami
  • sól, pieprz

Na oliwie z masłem usmażyć pokrojoną cukinię i cebule z porem. Mięso przyprawić i mocno obsmażyć z obu stron. Następnie należy przygotować zalewę do ryżu. Do 4 szklanek rosołu dodać zmiksowane pomidory z czosnkiem i przyprawami, oliwą i masłem a następnie dodać ryz i dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie sprawdzić ile płynu wciągnął ryz i uzupełnić ten brak rosołem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym usmażone warzywa na dnie, następnie ułożyć ryż a na wierzchu obsmażone kurczaki. Mięso lekko wcisnąć w ryż i przykryć naczynie folią aluminiową. Piec w 180*C co pół godziny sprawdzając poziom płynu i ewentualnie podlewając rosołem. Maksymalny czas pieczenia to 1,5h. Przed podaniem posypać natką pietruszki.