Składniki :
- 6 udek z kurczaka
- 4 czerwone cebule
- 2 pory
- 3 szklanki indyjskiego ryżu [np Banno]
- 3 cukinie
- rosół drobiowy do podlewania [1l]
- sól, pieprz, słodka papryka w płatkach
- natka pietruszki
- masło
- oliwa
Zalewa/sos :
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 4 zmiksowane pomidory
- główka czosnku – zmiksowana z pomidorami
- sól, pieprz
Wykonanie :
Na oliwie z masłem usmażyć pokrojoną cukinię i cebule z porem. Mięso przyprawić i mocno obsmażyć z obu stron. Następnie należy przygotować zalewę do ryżu. Do 4 szklanek rosołu dodać zmiksowane pomidory z czosnkiem i przyprawami, oliwą i masłem a następnie dodać ryz i dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie sprawdzić ile płynu wciągnął ryz i uzupełnić ten brak rosołem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym usmażone warzywa na dnie, następnie ułożyć ryż a na wierzchu obsmażone kurczaki. Mięso lekko wcisnąć w ryż i przykryć naczynie folią aluminiową. Piec w 180*C co pół godziny sprawdzając poziom płynu i ewentualnie podlewając rosołem. Maksymalny czas pieczenia to 1,5h. Przed podaniem posypać natką pietruszki.