Składniki :

  • 0,7 kg mielonej wołowiny
  • pół szklanki śmietanki kremówki
  • sól, pieprz, przyprawa włoska, przyprawa do mięsa mielonego z bazylią i szczypiorkiem, pomidory z solą morską, przyprawa do musaki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • spory kawałek żółtego sera utartego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego i przepłukanego w zimnej wodzie
  • szklanka passaty pomidorowej
  • łyżka masła
  • 6 ząbków czosnku

Wykonanie :

Mięso przyprawić wszystkimi przyprawami i wymieszać z jajkami i wcześniej ugotowanym i przepłukanym we wodzie ryżem. Na maśle usmażyć posiekane papryki i pomidorki razem z czosnkiem, dodać sól i pieprz, passatę i kremówkę, chwilę podusić i wystudzić. Wmieszać warzywny sos w mięso, przełożyć do naczynia żaroodpornego i grubo posypać serem. Zapiekać przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 189 stopni z grzaniem góra dół. Podawać jako pieczeń na ciepło lub na zimno jako przystawka.