Składniki :
- 0,7 kg mielonej wołowiny
- pół szklanki śmietanki kremówki
- sól, pieprz, przyprawa włoska, przyprawa do mięsa mielonego z bazylią i szczypiorkiem, pomidory z solą morską, przyprawa do musaki
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- szklanka pomidorków koktajlowych
- spory kawałek żółtego sera utartego
- 2 jajka
- 2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego i przepłukanego w zimnej wodzie
- szklanka passaty pomidorowej
- łyżka masła
- 6 ząbków czosnku
Wykonanie :
Mięso przyprawić wszystkimi przyprawami i wymieszać z jajkami i wcześniej ugotowanym i przepłukanym we wodzie ryżem. Na maśle usmażyć posiekane papryki i pomidorki razem z czosnkiem, dodać sól i pieprz, passatę i kremówkę, chwilę podusić i wystudzić. Wmieszać warzywny sos w mięso, przełożyć do naczynia żaroodpornego i grubo posypać serem. Zapiekać przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 189 stopni z grzaniem góra dół. Podawać jako pieczeń na ciepło lub na zimno jako przystawka.