Składniki :

  • oliwa z oliwek
  • 2 czerwone cebule pokrojone w plastry
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 2 czerwone chili drobno posiekane
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 1kg ziemniaków pokrojonych w plastry (najlepiej na maszynce do krojenia chleba wtedy plasterki są takiej samej grubości i wszystkie ziemniaki pieką się równomiernie)
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok z 2 cytryn
  • litr bulionu warzywnego
  • sól,pieprz,curry
  • 5 łyżek śmietany
  • sporo natki pietruszki

Wykonanie :
Na oliwie obsmażyć cebulę,czosnek,chili i kminek z kolendrą. Dodać pokrojone ziemniaki,skórkę i sok z cytryny,bulion i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika w 200’C i piec przez 40 minut. Nakładać na półmiski i podawać ze śmietaną i natką pietruszki.