Składniki :
- oliwa z oliwek
- 2 czerwone cebule pokrojone w plastry
- 5 posiekanych ząbków czosnku
- 2 czerwone chili drobno posiekane
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka mielonej kolendry
- 1kg ziemniaków pokrojonych w plastry (najlepiej na maszynce do krojenia chleba wtedy plasterki są takiej samej grubości i wszystkie ziemniaki pieką się równomiernie)
- starta skórka z 1 cytryny
- sok z 2 cytryn
- litr bulionu warzywnego
- sól,pieprz,curry
- 5 łyżek śmietany
- sporo natki pietruszki
Wykonanie :
Na oliwie obsmażyć cebulę,czosnek,chili i kminek z kolendrą. Dodać pokrojone ziemniaki,skórkę i sok z cytryny,bulion i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika w 200’C i piec przez 40 minut. Nakładać na półmiski i podawać ze śmietaną i natką pietruszki.