Składniki :

  • 3 duże czerwone cebule
  • oliwa
  • masło
  • sól, pieprz, kurkuma
  • tymianek
  • rozmaryn
  • oregano
  • 10 dużych ziemniaków
  • pół szklanki wrzątku
  • 2 kostki warzywne
  • 6 ząbków czosnku
  • natka pietruszki
  • koperek

Wykonanie :
Ziemniaki podgotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w grube plastry.
Układać w naczyniu żaroodpornym nakładając plasterki na siebie.
Przyprawić do smaku kurkumą, solą, pieprzem, wszystkimi ziołami, posiekanym czosnkiem.
Cebulę pokroić w cienkie krążki i usmażyć na rumiano na maśle z dodatkiem oliwy.
Porozrzucać po ziemniakach usmażoną cebulę, małe kawałki masła i całość równomiernie zalać wrzątkiem z rozpuszczonymi kostkami warzywnymi.
Na koniec całość pokroić oliwą i wstawić do piekarnika pod przykryciem na 180*C.
Czas pieczenia zależny od wielkości ziemniaków i grubości plastrów – minimum 45 minut.
Piec tak długo aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.