Składniki :
- 3 duże czerwone cebule
- oliwa
- masło
- sól, pieprz, kurkuma
- tymianek
- rozmaryn
- oregano
- 10 dużych ziemniaków
- pół szklanki wrzątku
- 2 kostki warzywne
- 6 ząbków czosnku
- natka pietruszki
- koperek
Wykonanie :
Ziemniaki podgotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w grube plastry.
Układać w naczyniu żaroodpornym nakładając plasterki na siebie.
Przyprawić do smaku kurkumą, solą, pieprzem, wszystkimi ziołami, posiekanym czosnkiem.
Cebulę pokroić w cienkie krążki i usmażyć na rumiano na maśle z dodatkiem oliwy.
Porozrzucać po ziemniakach usmażoną cebulę, małe kawałki masła i całość równomiernie zalać wrzątkiem z rozpuszczonymi kostkami warzywnymi.
Na koniec całość pokroić oliwą i wstawić do piekarnika pod przykryciem na 180*C.
Czas pieczenia zależny od wielkości ziemniaków i grubości plastrów – minimum 45 minut.
Piec tak długo aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.