Składniki :
- 7 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach al’dente i obranych
- 2 duże kopry włoskie
- 3 czerwone papryki
- 1 duży brokuł
- spory kawałek żółtego sera np goudy
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki wody, bulionu warzywnego lub domowego rosołu
- sól, pieprz
- mały kubeczek śmietany do sosów 30%
- koperek
- łyżka masła
- 1 cebula
Wykonanie :
W naczyniu żaroodpornym układać na dnie wcześniej podgotowane i obrane ziemniaki a na nich podgotowane w osolonej wodzie pokrojone kopry włoskie i brokuły [też zblanszowane w osolonej wodzie]. Papryki posiekać w paseczki razem z cebulą i podsmażyć na maśle. W rondelku podgrzać wodę/bulion/rosół, dodać śmietanę, koperek, przeciśnięty czosnek i utarty na dużych oczkach ser a następnie na małym gazie cały czas mieszając topić całość aż powstanie gładki serowy sos. Sos posmakować, doprawić solą i pieprzem a następnie po ułożeniu na wierzchu zapiekanki cebuli z papryką – całość warzyw polać sosem serowym. Sosem można polać zapiekankę też w wewnętrznych warstwach pomiędzy ziemniakami a koprem i brokułami. Zapiekankę piec 30 minut w 180*C.