Składniki :

  • 7 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach al’dente i obranych
  • 2 duże kopry włoskie
  • 3 czerwone papryki
  • 1 duży brokuł
  • spory kawałek żółtego sera np goudy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki wody, bulionu warzywnego lub domowego rosołu
  • sól, pieprz
  • mały kubeczek śmietany do sosów 30%
  • koperek
  • łyżka masła
  • 1 cebula

Wykonanie :

W naczyniu żaroodpornym układać na dnie wcześniej podgotowane i obrane ziemniaki a na nich podgotowane w osolonej wodzie pokrojone kopry włoskie i brokuły [też zblanszowane w osolonej wodzie]. Papryki posiekać w paseczki razem z cebulą i podsmażyć na maśle. W rondelku podgrzać wodę/bulion/rosół, dodać śmietanę, koperek, przeciśnięty czosnek i utarty na dużych oczkach ser a następnie na małym gazie cały czas mieszając topić całość aż powstanie gładki serowy sos. Sos posmakować, doprawić solą i pieprzem a następnie po ułożeniu na wierzchu zapiekanki cebuli z papryką – całość warzyw polać sosem serowym. Sosem można polać zapiekankę też w wewnętrznych warstwach pomiędzy ziemniakami a koprem i brokułami. Zapiekankę piec 30 minut w 180*C.