Składniki :

  • ziemniaki (ilość wedle uznania – w moim przypadku spora pełna miseczka)
  • 1 biała duża cebula
  • 1kg mięsa mielonego
  • 4 ząbki czosnku
  • żółty ser
  • groszek,marchewka i kukurydza konserwowa-mieszanka gotowa w słoiczku
  • sól,pieprz,kurkuma,czubryca czerwona,przyprawa gyros-kebab,2 kostki rosołowe drobiowa i mięsna
  • tłuszcz do smażenia mięsa
  • oregano

Wykonanie :

Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i blanszować w wodzie z kostkami rosołowymi i solą przez około 8 minut by były lekko podgotowane. Cebulę drobno posiekać i wraz z przeciśniętym czosnkiem i mięsem smażyć na oleju dodając przyprawy. Warzywa przecedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Ser utrzeć na tarce na grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami : ziemniaki,mięso,ser,warzywa i znowu kolejna warstwa i tak do wyczerpania składników kończąc ostatnią warstwę ziemniakami posypanymi serem i dodatkowo oregano. Piec w 180*C przez około 45 minut – czas pieczenia zależy tylko i wyłącznie od tego jak bardzo zostały zblanszowane ziemniaki – im bardziej zblanszowane tym krócej pieczemy.