• 10 średniej wielkości ziemniaków pokrojonych w grube plasterki
  • wywar warzywny do gotowania ziemniaków
  • 10 plasterków wędzonego boczku pokrojonego w grubą kostkę i wysmażonego na rumiano [wytopiony tłuszcz zachowujemy]
  • sól, pieprz, odrobina jarzynki
  • 2 opakowania świeżego szpinaku
  • 1 główka czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę
  • 4 duże pory [białe i zielone części]
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego
  • 1 czubata łyżka mąki
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżeczka musztardy angielskiej
  • pół szklanki tartego drobno sera cheddar
  • sól, pieprz

W pierwszej kolejności należy przygotować ziemniaki gotując je w wywarze warzywnym prawie do całkowitej miękkości. Następnie ugotowane ziemniaki odcedzić, rozłożyć na blasze do pieczenia. Na oliwie z masłem usmażyć czosnek z pokrojonymi w krążki porami z dodatkiem tłuszczu po wysmażonym boczku. Przyprawić do smaku. Dodać szpinak i smażyć razem aż wytraci całą objętość. Dodać usmażony boczek, wymieszać całość dokładnie i rozłożyć równomiernie na ziemniakach rozłożonych na blasze. Wstawić do pieczenia w 180*C na 20 minut. W tym czasie zrobić sos dodając do rosołu mleko, wino, żółtka, musztardę, ser, przyprawy i cały czas mieszając lekko podgrzewać uważając, by nie ścięły się żółtka. Następnie po paru minutach zagęścić sos mąką i dalej cały czas mieszając gotować sos na małym ogniu. Gdy sos będzie gotowy polać nim zapiekankę i piec razem kolejne 10-15 minut aż cheddar w sosie lekko się zapiecze. Sos można podawać bez zapiekania w piekarniku tylko polewając nim gotowe porcje zapiekanki.