Składniki na zapiekankę :
- 10 średniej wielkości ziemniaków pokrojonych w grube plasterki
- wywar warzywny do gotowania ziemniaków
- 10 plasterków wędzonego boczku pokrojonego w grubą kostkę i wysmażonego na rumiano [wytopiony tłuszcz zachowujemy]
- sól, pieprz, odrobina jarzynki
- 2 opakowania świeżego szpinaku
- 1 główka czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę
- 4 duże pory [białe i zielone części]
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
Sos custard :
- 2 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego
- 1 czubata łyżka mąki
- pół szklanki mleka
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżeczka musztardy angielskiej
- pół szklanki tartego drobno sera cheddar
- sól, pieprz
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przygotować ziemniaki gotując je w wywarze warzywnym prawie do całkowitej miękkości. Następnie ugotowane ziemniaki odcedzić, rozłożyć na blasze do pieczenia. Na oliwie z masłem usmażyć czosnek z pokrojonymi w krążki porami z dodatkiem tłuszczu po wysmażonym boczku. Przyprawić do smaku. Dodać szpinak i smażyć razem aż wytraci całą objętość. Dodać usmażony boczek, wymieszać całość dokładnie i rozłożyć równomiernie na ziemniakach rozłożonych na blasze. Wstawić do pieczenia w 180*C na 20 minut. W tym czasie zrobić sos dodając do rosołu mleko, wino, żółtka, musztardę, ser, przyprawy i cały czas mieszając lekko podgrzewać uważając, by nie ścięły się żółtka. Następnie po paru minutach zagęścić sos mąką i dalej cały czas mieszając gotować sos na małym ogniu. Gdy sos będzie gotowy polać nim zapiekankę i piec razem kolejne 10-15 minut aż cheddar w sosie lekko się zapiecze. Sos można podawać bez zapiekania w piekarniku tylko polewając nim gotowe porcje zapiekanki.