Składniki :

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg wołowiny
  • 3 czerwone cebule
  • sól, pieprz
  • olej
  • masło
  • 100 ml porto lub sherry
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Mięso pokroić w możliwie cienkie plastry, przyprawić, lekko rozbić i obsmażyć na maśle z obu stron.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie mięso, na nim pokrojone w grube krążki cebule a na nich plasterki ziemniaków [tak, by plasterki na siebie nachodziły].
Ziemniaki porządnie przyprawić.
Całość zalać porto/sherry, posypać posiekaną pietruszką i dodatkowo zalać 250 ml wody uprzednio wlanymi i zagrzanymi na patelni po smażeniu mięsa.
Naczynie przykryć i piec w 180*C przez 70 minut.
W trakcie pieczenia można kontrolować ilość płynu, w razie potrzeby podlać troszkę wodą.
Po 70 minutach należy sprawdzić czy mięso jest już kruche.
Jeśli nie, piec do całkowitej miękkości.