Składniki :

  • 6 małych mięsistych żeberek
  • 6 dużych ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • majonez
  • kilka łyżek keczupu
  • ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz
  • parmezan
  • brokuł
  • 2 marchewki
  • kubek przecedzonego wywaru po gotowaniu żeberek

Wykonanie :

Żeberka ugotować w osolonej wodzie do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, soli i pieprzu.
Wyjąć żeberka, usunąć kości, zmniejszyć porcje mięsa.
Wywar przecedzić [część odlać do sosu] a następnie ugotować w nim pokrojone w grube plastry ziemniaki prawie do całkowitej miękkości.
W naczyniu żaroodpornym układać : marchew w grubych plasterkach na samym spodzie, połowę ziemniaków, brokuły podzielone na większe różyczki, ponownie ziemniaki, całość zalać sosem z wywaru, majonezu, czosnku i keczupu [zmiksowany na gładko], posypać tartym parmezanem, ułożyć pokrojone żeberka i zapiekać pod przykryciem przez 1h w 200*C góra dół.
gbfghfghfghfhfgghf