Składniki :

Na masę szpinakową :

  • mrożone opakowanie szpinaku
  • łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • kawałek białej części pora
  • natka pietruszki [łyżka]
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie :

Cebulę, pora i czosnek drobno posiekać i smażyć cały czas mieszając na maśle.
Dodać szpinak i dalej cały czas mieszając smażyć.
Dodać przyprawy i zmniejszyć grzanie.
Dusić na małym ogniu i co jakiś czas sprawdzać smak.
Całość odparować na tyle, by nie było nadmiaru płynu.
Na koniec dodać natkę.

Pozostałe składniki zapiekanki :

  • 4 duże ziemniaki ugotowane w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej dla wzbogacenia smaku lub w rosole [zależnie od tego czym dysponujecie i lubicie tym należy wzbogacić smak]

Na sos :

  • pół szklanki śmietany 18%
  • tarty żółty ser
  • pół szklanki rosołu
  • 4 jajka

Wykonanie :

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą rozmieszać np w zamkniętym słoiku.

Wykonanie zapiekanki :

Na dnie naczynia żaroodpornego rozłożyć na płasko plastry ziemniaków, na nich rozłożyć warstwę szpinaku, ponownie rozłożyć po całości ziemniaki a na wierzch wylać i równomiernie rozłożyć gęsty sos jajeczno-śmietanowo-serowy. [sos można również w małej ilości dać w środek]
Piec na dolnej części piekarnika z grzaniem góra-dół w 200*C przez 30-45 minut aż wierzch będzie rumiany a sos widocznie będzie ścięty.
img_20160927_185829_hdrimg_20160927_190248_hdrimg_20160927_190254_hdrimg_20160927_190313_hdrimg_20160927_190319_hdr