Składniki :
Na masę szpinakową :
- mrożone opakowanie szpinaku
- łyżka masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- kawałek białej części pora
- natka pietruszki [łyżka]
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie :
Cebulę, pora i czosnek drobno posiekać i smażyć cały czas mieszając na maśle.
Dodać szpinak i dalej cały czas mieszając smażyć.
Dodać przyprawy i zmniejszyć grzanie.
Dusić na małym ogniu i co jakiś czas sprawdzać smak.
Całość odparować na tyle, by nie było nadmiaru płynu.
Na koniec dodać natkę.
Pozostałe składniki zapiekanki :
- 4 duże ziemniaki ugotowane w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej dla wzbogacenia smaku lub w rosole [zależnie od tego czym dysponujecie i lubicie tym należy wzbogacić smak]
Na sos :
- pół szklanki śmietany 18%
- tarty żółty ser
- pół szklanki rosołu
- 4 jajka
Wykonanie :
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą rozmieszać np w zamkniętym słoiku.
Wykonanie zapiekanki :
Na dnie naczynia żaroodpornego rozłożyć na płasko plastry ziemniaków, na nich rozłożyć warstwę szpinaku, ponownie rozłożyć po całości ziemniaki a na wierzch wylać i równomiernie rozłożyć gęsty sos jajeczno-śmietanowo-serowy. [sos można również w małej ilości dać w środek]
Piec na dolnej części piekarnika z grzaniem góra-dół w 200*C przez 30-45 minut aż wierzch będzie rumiany a sos widocznie będzie ścięty.