Składniki :

  • 7 dużych pomidorów
  • 7 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • oregano
  • sól, pieprz,przyprawa do ziemniaków, przyprawa węgierska

Wykonanie :

Natkę drobno posiekać razem z oregano [o ile mamy świeże] i czosnkiem, pokropić oliwą i wymieszać.
Ziemniaki pokroić w plasterki [fantastycznie do tego by plasterki były cieniutkie sprawdza się krajalnica do pieczywa], tak samo pokroić cebulę a pomidory pokroić w 1cm plastry.
Układać w wysmarowanym naczyniu oliwą kolejno warstwy : na sam spód natkę z oregano i czosnkiem, następnie warstwa cebuli [plus sól, pieprz], ponownie natka, następnie warstwa ziemniaków [przyprawić solą,pieprzem i przyprawą do ziemniaków], ponownie natka, kolejną warstwą są pomidory [sól, pieprz, przyprawa węgierska] a na nich ponownie natka. Sam wierzch lekko pokropić oliwą. Piec 40 minut w 200*C i po upływie tego czasu sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.