Składniki :
- 7 dużych pomidorów
- 7 dużych ziemniaków
- 2 cebule
- oliwa
- natka pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- oregano
- sól, pieprz,przyprawa do ziemniaków, przyprawa węgierska
Wykonanie :
Natkę drobno posiekać razem z oregano [o ile mamy świeże] i czosnkiem, pokropić oliwą i wymieszać.
Ziemniaki pokroić w plasterki [fantastycznie do tego by plasterki były cieniutkie sprawdza się krajalnica do pieczywa], tak samo pokroić cebulę a pomidory pokroić w 1cm plastry.
Układać w wysmarowanym naczyniu oliwą kolejno warstwy : na sam spód natkę z oregano i czosnkiem, następnie warstwa cebuli [plus sól, pieprz], ponownie natka, następnie warstwa ziemniaków [przyprawić solą,pieprzem i przyprawą do ziemniaków], ponownie natka, kolejną warstwą są pomidory [sól, pieprz, przyprawa węgierska] a na nich ponownie natka. Sam wierzch lekko pokropić oliwą. Piec 40 minut w 200*C i po upływie tego czasu sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.