Składniki :

  • – 20 dag mielonej cielęciny
  • – 20 dag makaronu
  • – 40 dag brokułów
  • – 20 dag pieczarek
  • – 20 dag groszku
  • – 1 puszka pomidorów bez skórki
  • – 1,5 kostki rosołu warzywnego
  • – 1,5 szklanki mleka
  • – 10 dag startego żółtego sera
  • – 1 żółtko
  • – gałka muszkatołowa
  • – 4 łyżki margaryny
  • – 4 łyżki mąki
  • – 2 łyżki oleju
  • – 2 łyżki tartej bułki

Wykonanie :

Mielone mięso zagniatamy z żółtkiem oraz bułką tartą i doprawiamy . Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki, które podsmażamy na oleju . Podsmażamy pieczarki, posypane solą i pieprzem . Robimy z mąki zasmażkę . Wlewamy półtorej szklanki rosołu i mleko, doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu przez 5 minut . Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej i mieszamy z 3/4 żółtego sera . Ugotowany wcześniej makaron mieszamy z klopsikami, brokułami, pieczarkami, groszkiem i pomidorami . Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia . Polewamy przygotowanym sosem i posypujemy resztą sera . Zapiekamy w piekarniku przez 40 minut w 200*C .