Składniki :

  • 2 czerwone cebule posiekane w piórka
  • czubata łyżka masła
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 szklanki ryżu Banno długoziarnistego ugotowanego bez soli
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 szczypty szafranu zalane kilkoma łyżkami wrzątku i odstawione na kilka minut
  • sól, pieprz, chili w płatkach, po szczypcie : curry, kurkumy, kminu, kolendry, cynamonu, 2 kwiaty muszkatołowca, 2 gwiazdki anyżu, 4 ziarenka kardamonu, cukier do smaku

Wykonanie :

Na maśle z olejem usmażyć czosnek z cebulą, dodać passatę i wszystkie przyprawy. Całość dusić często mieszając przez kilka minut, następnie dodać szafran razem z wodą, dusić kilka chwil razem aż płyn odparuje a następnie dodać ugotowany ryż. Dodać jeszcze trochę masła i smażyć ryż często mieszając aż zacznie się rumienić. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać do mięs lub samodzielnie lub z jajkiem sadzonym. Dla urozmaicenia do ryżu można dodać smażone warzywa.