Składniki :

  • sałata rzymska lub inna ulubiona, np masłowa
  • papryka
  • marchew
  • ogórek zielony
  • natka pietruszki
  • kilka plastrów chudej szynki np drobiowej lub szynka typu swarcwaldzka, prosciutto itp
  • serek mascarpone
  • wykałaczki
  • sól,pieprz
  • pikantna oliwa

Wykonanie :

Liście sałaty oddzielić i umyć. Każdy plaster wędliny posmarować mascarpone wcześniej wymieszanym z kilkoma łyżeczkami ostrej oliwy i posiekaną natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Warzywa pokroić w cieniutkie paseczki a marchew zestrugać obieraczką do warzyw. Na liściach sałaty układać posmarowane plastry wędliny a na nich paski warzyw. Całość zawijać w rulony i zapinać wykałaczkami. Dla urozmaicenia do środka zawijasków można dodać rukolę oraz inne warzywa lub urozmaicić serek innymi dodatkami np rzodkiewką lub chrzanem.