Składniki :
- sałata rzymska lub inna ulubiona, np masłowa
- papryka
- marchew
- ogórek zielony
- natka pietruszki
- kilka plastrów chudej szynki np drobiowej lub szynka typu swarcwaldzka, prosciutto itp
- serek mascarpone
- wykałaczki
- sól,pieprz
- pikantna oliwa
Wykonanie :
Liście sałaty oddzielić i umyć. Każdy plaster wędliny posmarować mascarpone wcześniej wymieszanym z kilkoma łyżeczkami ostrej oliwy i posiekaną natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Warzywa pokroić w cieniutkie paseczki a marchew zestrugać obieraczką do warzyw. Na liściach sałaty układać posmarowane plastry wędliny a na nich paski warzyw. Całość zawijać w rulony i zapinać wykałaczkami. Dla urozmaicenia do środka zawijasków można dodać rukolę oraz inne warzywa lub urozmaicić serek innymi dodatkami np rzodkiewką lub chrzanem.