Składniki :
Składniki na naleśniki :
- 2 szklanki otrębów owsianych
- 3 jajka
- 3 łyżki maizeny (skrobi kukurydzianej)
- sól
- szklanka wody
Składniki na farsz :
- opakowanie łososia wędzonego
- małe opakowanie serka mój ulubiony lub innego podobnego np mascarpone albo serka ze szczypiorkiem itp – dobór serka wedle gustu
- koperek
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżka soku z cytryny
- dowolne warzywa do włożenia do środka rulonów np ogórek, papryka itp
Wykonanie :
Składniki na naleśniki połączyć i zmiksować blenderem na gładko. Masa powinna być gęstości jak na średnie lub cienkie naleśniki – gęstość zależy od ilości dodanej wody. Smażyć klasycznie z obu stron jak zwykłe naleśniki (naleśniki z otrębów są nieco delikatniejsze więc należy delikatnie je obracać bo mogą się połamać).
Łososia wędzonego zmiksować na gładko, dodać przyprawy i sok z cytryny, wmieszać do niego serek w takiej ilości aby masa smakowała tak, jak lubimy – bardziej kremowo lub bardziej łososiowo. Dodać czosnek i koperek, wymieszać i smarować równo całe naleśniki a następnie do środka dodawać dowolne dodatki pokrojone w paski np zielonego ogórka lub paprykę. Zawijać w rulony i kroić w małe rolki jak sushi. Nabijać na wykałaczki by rolki się nie rozwijały i podawać jak sushi z dodatkiem kawioru.
Świetna i prosta do przygotowania przekąska na imprezy.