Składniki :

Składniki na naleśniki :

  • 2 szklanki otrębów owsianych
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maizeny (skrobi kukurydzianej)
  • sól
  • szklanka wody

Składniki na farsz :

  • opakowanie łososia wędzonego
  • małe opakowanie serka mój ulubiony lub innego podobnego np mascarpone albo serka ze szczypiorkiem itp – dobór serka wedle gustu
  • koperek
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • dowolne warzywa do włożenia do środka rulonów np ogórek, papryka itp

Wykonanie :

Składniki na naleśniki połączyć i zmiksować blenderem na gładko. Masa powinna być gęstości jak na średnie lub cienkie naleśniki – gęstość zależy od ilości dodanej wody. Smażyć klasycznie z obu stron jak zwykłe naleśniki (naleśniki z otrębów są nieco delikatniejsze więc należy delikatnie je obracać bo mogą się połamać).
Łososia wędzonego zmiksować na gładko, dodać przyprawy i sok z cytryny, wmieszać do niego serek w takiej ilości aby masa smakowała tak, jak lubimy – bardziej kremowo lub bardziej łososiowo. Dodać czosnek i koperek, wymieszać i smarować równo całe naleśniki a następnie do środka dodawać dowolne dodatki pokrojone w paski np zielonego ogórka lub paprykę. Zawijać w rulony i kroić w małe rolki jak sushi. Nabijać na wykałaczki by rolki się nie rozwijały i podawać jak sushi z dodatkiem kawioru.
Świetna i prosta do przygotowania przekąska na imprezy.