Składniki :
- 3l wody mineralnej na bazę zupy
- 6 marchewek
- 7 pietruszek
- 1 mały seler korzeniowy
- 1 seler naciowy
- 2 pory
- główka czosnku
- 3 żółte cebule
- 4 ziemniaki
- 2 pęczki natki pietruszki
- pół pęczka natki selera korzeniowego
- 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz
Wykonanie :
Wodę mineralną zagotować z zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem, następnie dodać pokrojone na grube kawałki warzywa i całą zieleninę oprócz jednego pęczka natki pietruszki [będzie do podania na koniec] i gotować aż warzywa będą miękkie. Sprawdzić smak wywaru i dosolić w razie konieczności. Odlać kubek wywaru i wyłowić pory, selera naciowego, natkę selera korzeniowego i natkę pietruszki i zmiksować blenderem na gładko. Dodać ponownie do zupy. Gotować wywar jeszcze kilka minut a następnie podawać z posiekaną natką pietruszki do makaronu. By zupa była gęściejsza można zblendować również cebulę i ziemniaki.