Składniki :

  • 3l wody mineralnej na bazę zupy
  • 6 marchewek
  • 7 pietruszek
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 1 seler naciowy
  • 2 pory
  • główka czosnku
  • 3 żółte cebule
  • 4 ziemniaki
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • pół pęczka natki selera korzeniowego
  • 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz

Wykonanie :

Wodę mineralną zagotować z zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem, następnie dodać pokrojone na grube kawałki warzywa i całą zieleninę oprócz jednego pęczka natki pietruszki [będzie do podania na koniec] i gotować aż warzywa będą miękkie. Sprawdzić smak wywaru i dosolić w razie konieczności. Odlać kubek wywaru i wyłowić pory, selera naciowego, natkę selera korzeniowego i natkę pietruszki i zmiksować blenderem na gładko. Dodać ponownie do zupy. Gotować wywar jeszcze kilka minut a następnie podawać z posiekaną natką pietruszki do makaronu. By zupa była gęściejsza można zblendować również cebulę i ziemniaki.