• 1 szklanka posiekanego świeżego lubczyku
  • 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
  • 1 główka czosnku drobno posiekanego
  • 2-3l rosołu drobiowego [w zależności jak bardzo gęstą zupę chcemy uzyskać]
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 łyżki mascarpone
  • 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
  • bagietka czosnkowa

Rosół zagrzać, dodać pokrojone ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Dodać czosnek, zieleninę, usmażona na złoto na maśle cebulę [razem z masłem ze smażenia] i gotować razem 10 minut. Po tym czasie zmiksować całość na gładki krem, sprawdzić smak, doprawić do smaku wedle uznania. Podawać z upieczoną bagietką czosnkową. Dla wzmocnienia smaku i aromatu zupy można ją dodatkowo doprawić sosem wooster lub sosem sojowym.