Składniki :
- 1 szklanka posiekanego świeżego lubczyku
- 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
- 1 główka czosnku drobno posiekanego
- 2-3l rosołu drobiowego [w zależności jak bardzo gęstą zupę chcemy uzyskać]
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 łyżki mascarpone
- 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- bagietka czosnkowa
Wykonanie :
Rosół zagrzać, dodać pokrojone ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Dodać czosnek, zieleninę, usmażona na złoto na maśle cebulę [razem z masłem ze smażenia] i gotować razem 10 minut. Po tym czasie zmiksować całość na gładki krem, sprawdzić smak, doprawić do smaku wedle uznania. Podawać z upieczoną bagietką czosnkową. Dla wzmocnienia smaku i aromatu zupy można ją dodatkowo doprawić sosem wooster lub sosem sojowym.