Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • pół szklanki koperku
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, przyprawa do kurczaka, curry, kolendra, ziele angielskie, liście laurowe, domowa wegeta lub kostki rosołowe [wedle uznania]
  • 2 małe marchewki
  • 3 małe pietruszki
  • spory kawałek pora -biała i zielona część
  • 1 biała cebula [obsmażona w całości na gazie na czarno]
  • makaron penne lub inny dowolny
  • łyżeczka masła

Wykonanie :

Kurczaka przyprawić solą, pieprzem, curry, przyprawą do kurczaka, paprykami, kolendrą i lekko [krótko-ma zostać po części surowy] podsmażyć na maśle.
Do garnka z wodą dodać przygotowane i pocięte warzywa [plus przygotowana wcześniej cebula], dodać ziela i liście, koperek, sól, pieprz, wegetę i gotować aż warzywa będą zupełnie miękkie.
Odlać część bulionu do kurczaka i kilka chwil go w nim podusić.
Odstawić na bok.
Z reszty wywaru wyjąć ziela i liście a pozostałą zawartość bardzo dokładnie zmiksować na krem. [pora i całą cebulę też]
Połączyć z bulionem z kurczakiem, zagotować chwilę razem i od razu podawać z makaronem.
2-12-24-14-25