Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- pół szklanki koperku
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, przyprawa do kurczaka, curry, kolendra, ziele angielskie, liście laurowe, domowa wegeta lub kostki rosołowe [wedle uznania]
- 2 małe marchewki
- 3 małe pietruszki
- spory kawałek pora -biała i zielona część
- 1 biała cebula [obsmażona w całości na gazie na czarno]
- makaron penne lub inny dowolny
- łyżeczka masła
Wykonanie :
Kurczaka przyprawić solą, pieprzem, curry, przyprawą do kurczaka, paprykami, kolendrą i lekko [krótko-ma zostać po części surowy] podsmażyć na maśle.
Do garnka z wodą dodać przygotowane i pocięte warzywa [plus przygotowana wcześniej cebula], dodać ziela i liście, koperek, sól, pieprz, wegetę i gotować aż warzywa będą zupełnie miękkie.
Odlać część bulionu do kurczaka i kilka chwil go w nim podusić.
Odstawić na bok.
Z reszty wywaru wyjąć ziela i liście a pozostałą zawartość bardzo dokładnie zmiksować na krem. [pora i całą cebulę też]
Połączyć z bulionem z kurczakiem, zagotować chwilę razem i od razu podawać z makaronem.