Składniki :
- – 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach w osolonej wodzie
- – 3 jajka na twardo
- – 5 łyżek drobno posiekanego koperku
- – 2 zielone ogórki wydrążone z pestek
- – 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru
- – 2 główki młodego czosnku lub 1 nieco starszego
- – sól, pieprz kolorowy
Wykonanie :
Ziemniaki po ugotowaniu obrać, ostudzić i pokroić w dość duże kawałki. Jajka ugotować na twardo a dwa z nich drobno posiekać. Ogórki obrać ze skóry. Kefir lub zsiadłe mleko wymieszać z koperkiem, dodać roztarty z solą czosnek, przyprawić do smaku. Ogórki pokroić w spore cząstki. Układać w salaterce – jajka (te posiekane), ziemniaki, ogórki. Polać całość sosem, ozdobić pozostałymi jajkami.