Składniki :

  • – 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach w osolonej wodzie
  • – 3 jajka na twardo
  • – 5 łyżek drobno posiekanego koperku
  • – 2 zielone ogórki wydrążone z pestek
  • – 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru
  • – 2 główki młodego czosnku lub 1 nieco starszego
  • – sól, pieprz kolorowy

Wykonanie :

Ziemniaki po ugotowaniu obrać, ostudzić i pokroić w dość duże kawałki. Jajka ugotować na twardo a dwa z nich drobno posiekać. Ogórki obrać ze skóry. Kefir lub zsiadłe mleko wymieszać z koperkiem, dodać roztarty z solą czosnek, przyprawić do smaku. Ogórki pokroić w spore cząstki. Układać w salaterce – jajka (te posiekane), ziemniaki, ogórki. Polać całość sosem, ozdobić pozostałymi jajkami.