Składniki :
- -> 1 kg ziemniaków lub więcej, wedle uznania
- -> 20 dag tartego żółtego sera
- -> 3 cebule
- -> masło
- -> jajko
- -> 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- -> pieprz, czerwona słodka i ostra papryka, curry, przyprawa do ziemniaków
- Ciasto tempura :
- -> 0,5 szklanki mąki zwykłej
- -> 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- -> 1 mocno ubite, prawie na sztywno białko
- -> szklanka wody
- -> sól
(wszystkie składniki połączyć ze sobą – ciasto powinno być gęstawe, powinno mieć konsystencję jak na grube naleśniki)
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odlać, cieple przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać posiekaną cebulę w kostkę i uprzednio usmażoną na maśle, dodać jajko, mąkę i ser. Przyprawić porządnie przyprawami. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Formować małe kulki, obtaczać w cieście tempura i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto.