Składniki :

  • -> 1 kg ziemniaków lub więcej, wedle uznania
  • -> 20 dag tartego żółtego sera
  • -> 3 cebule
  • -> masło
  • -> jajko
  • -> 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -> pieprz, czerwona słodka i ostra papryka, curry, przyprawa do ziemniaków
  • Ciasto tempura :
  • -> 0,5 szklanki mąki zwykłej
  • -> 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • -> 1 mocno ubite, prawie na sztywno białko
  • -> szklanka wody
  • -> sól

(wszystkie składniki połączyć ze sobą – ciasto powinno być gęstawe, powinno mieć konsystencję jak na grube naleśniki)

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odlać, cieple przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać posiekaną cebulę w kostkę i uprzednio usmażoną na maśle, dodać jajko, mąkę i ser. Przyprawić porządnie przyprawami. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Formować małe kulki, obtaczać w cieście tempura i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto.