Składniki :

  • 1 mała marchew
  •  1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 mały por
  • masło
  • bulion wołowy [najlepiej rosół wołowo-drobiowy]
  • bulion drobiowy [rosół domowy]
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • sok z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek
  • 200g małych krewetek
  • natka pietruszki

Wykonanie :

W rosole/bulionie ugotować do miękkości warzywa a następnie zmiksować całość na gładki krem. Na maśle usmażyć krewetki z dodatkiem przeciśniętego czosnku z sokiem cytrynowym i przyprawami. Do zupy dodać usmażone krewetki, posiekaną zieleninę, wino i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na koniec sprawdzić smak zupy, ewentualnie doprawić i podawać ze śmietaną.