Składniki :

  • – ziemniaki pokrojone w średnią kostkę
  • – por poszatkowany dość drobno
  • – posiekany koperek
  • – dowolna mieszanka warzywna (mrożonka) najlepiej z brokułami i kalafiorem
  • – 2 duże cebule pokrojone w piórka i podsmażone na maśle i oliwie
  • – 4 średnie marchewki pokrojone w plasterki
  • – masło, oliwa
  • – przyprawy : przyprawa do gulaszu, przyprawa do kurczaka, sól, wegeta, pieprz, ostra i słodka papryka, kostka warzywna i na wędzonym boczku rozpuszczona w gorącej wodzie
  • – szklanka wrzątku

Wykonanie :

Całość na początku podsmażyć na maśle i oliwie na ostrym ogniu, następnie zmniejszyć ogień, dolać wrzątek i wszystkie przyprawy. Dusić pod przykryciem 40 -45 minut często mieszając i w razie potrzeby uzupełniając płyny. Czas duszenia jest zależny od ilości ziemniaków, która w tym przypadku jest dowolna. Ziemniaki muszą być miękkie więc wskazane jest co jakiś czas smakowanie ;)