Składniki :
- – ziemniaki pokrojone w średnią kostkę
- – por poszatkowany dość drobno
- – posiekany koperek
- – dowolna mieszanka warzywna (mrożonka) najlepiej z brokułami i kalafiorem
- – 2 duże cebule pokrojone w piórka i podsmażone na maśle i oliwie
- – 4 średnie marchewki pokrojone w plasterki
- – masło, oliwa
- – przyprawy : przyprawa do gulaszu, przyprawa do kurczaka, sól, wegeta, pieprz, ostra i słodka papryka, kostka warzywna i na wędzonym boczku rozpuszczona w gorącej wodzie
- – szklanka wrzątku
Wykonanie :
Całość na początku podsmażyć na maśle i oliwie na ostrym ogniu, następnie zmniejszyć ogień, dolać wrzątek i wszystkie przyprawy. Dusić pod przykryciem 40 -45 minut często mieszając i w razie potrzeby uzupełniając płyny. Czas duszenia jest zależny od ilości ziemniaków, która w tym przypadku jest dowolna. Ziemniaki muszą być miękkie więc wskazane jest co jakiś czas smakowanie ;)
Ziemniaczki to już mój stały repertuar, pyszne i proste :) Najlepsze na drugi dzień :) No i takie… warzywne czyli zdrowe po prostu ;) Mniam…