Składniki :

  • – 4 duże ziemniaki (lub wedle uznania)
  • – 20 dag mielonej wołowiny
  • – 8 średnich pieczarek
  • – 2 ząbki czosnku
  • – 1 pomidor
  • – 3 łyżki oliwy
  • – 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • – 1/2 łyżeczki chili
  • – 1/2 łyżeczki majeranku
  • – 1/2 pęczka szczypiorku
  • – 2 liście laurowe
  • – 4 ziela angielskie
  • – sól

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować na półtwardo w mundurkach wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim . Odcedzić i odstawić do ostygnięcia . Pieczarki pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę . Pomidora obrać ze skóry i pokroić w nieduże kawałki . Posiekać szczypiorek . Oliwę rozgrzać, podsmażyć mięso z pieczarkami i czosnkiem, dodać pomidora, szczypiorek, paprykę, chili, majeranek, sól . Ziemniaki przekroić wzdłuż, wydrązyć otwory, przełożyć do nich farsz . Zawinąć połówki ziemniaków w folię aluminiową i piec 15 – 20 minut na grillu . Ziemniaki dobrze smakują z jogurtem lub z kwaśną śmietaną .