Składniki :

  • 7 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • płaty śledziowe  w oleju lub solone z beczki – wymoczone [śledzi tyle, ile planowanych porcji a więc trzeba mniej więcej wyliczyć ile ich powinno być by starczyło na wszystkie ziemniaki]
  • 2 cebule czerwone
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • kilka łyżek śmietany
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • papryka słodka, pieprz

Wykonanie :

Na początku należy ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać, przekroić na połówki i odstawić do ostygnięcia.
Gdy ziemniaki będą wystudzone należy delikatnie wydrążyć środki ziemniaków by powstały wgłębienia do faszerowania.
Śledzie posiekać w drobną kosteczkę razem z cebulą, doprawić pieprzem do smaku i wymieszać z jogurtem i śmietaną [pół na pół lub wedle własnych upodobań].
Śledzie odstawić na 30 minut do lodówki.
Sałatkę wyjąć, wymieszać z posiekaną zieleniną i faszerować wydrążone ziemniaki.
Podawać na zimno.
Na koniec przybrać czerwoną papryką.