Składniki :

  • 7 dużych ziemniaków
  • 2 duże pomidory
  • zielone oliwki
  • kapary [nie za dużo]
  • żółty tarty ser
  • masło
  • sól, pieprz, curry, czerwona ostra i słodka papryka, oregano
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 1/3 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować w mundurkach, przekroić, wydrążyć a miąższ zachować.
Pomidory pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię z masłem.
Dodać pokrojone oliwki, kapary, przyprawy, mięso, posiekaną zieleninę i całość smażyć a następnie dusić na wolnym ogniu.
Farsz przestudzić.
Dodać wydrążony ziemniaczany miąższ i jajka i dokładnie wymieszać.
Taką mieszaniną faszerować wydrążone ziemniaki a na wierzchu posypać tartym serem.
Ziemniaki zapiekać w 180*C na rumiano.