Składniki :
- 7 dużych ziemniaków
- 2 duże pomidory
- zielone oliwki
- kapary [nie za dużo]
- żółty tarty ser
- masło
- sól, pieprz, curry, czerwona ostra i słodka papryka, oregano
- natka pietruszki
- koperek
- 1/3 kg mięsa mielonego
- 2 jajka
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować w mundurkach, przekroić, wydrążyć a miąższ zachować.
Pomidory pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię z masłem.
Dodać pokrojone oliwki, kapary, przyprawy, mięso, posiekaną zieleninę i całość smażyć a następnie dusić na wolnym ogniu.
Farsz przestudzić.
Dodać wydrążony ziemniaczany miąższ i jajka i dokładnie wymieszać.
Taką mieszaniną faszerować wydrążone ziemniaki a na wierzchu posypać tartym serem.
Ziemniaki zapiekać w 180*C na rumiano.