Składniki :
- mały kawałek wieprzowiny
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- suszone grzyby – namoczone [taka sama ilość jak mięsa]
- sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny
- parmezan
- natka pietruszki
Wykonanie :
Na początku należy ugotować ziemniaki w mundurkach.
Ilość ziemniaków jest zależna od ilości farszu.
Ugotowane, ostudzone i obrane ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć w miarę dużo z środka ziemniaków ale tak, by ziemniaki się nie rozpadały.
Mięso pokroić bardzo drobno i razem z drobno posiekanymi grzybami, czosnkiem, cebulą, zieleniną, papryką i przyprawami smażyć cały czas mieszając a następnie udusić podlewając wodą do całkowitej miękkości.
Do gotowego farszu dodać wydrążone środki z ziemniaków i dobrze całość wymieszać.
Faszerować ziemniaki z czubkiem a na wierzchu sypać tartym parmezanem.
Zapiekać ziemniaki pod grillem.
Podawać z sałatkami.
Zamiast wieprzowiny do farszu można użyć kurczaka.