Składniki :

  • mały kawałek wieprzowiny
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • suszone grzyby – namoczone [taka sama ilość jak mięsa]
  • sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny
  • parmezan
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Na początku należy ugotować ziemniaki w mundurkach.
Ilość ziemniaków jest zależna od ilości farszu.
Ugotowane, ostudzone i obrane ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć w miarę dużo z środka ziemniaków ale tak, by ziemniaki się nie rozpadały.
Mięso pokroić bardzo drobno i razem z drobno posiekanymi grzybami, czosnkiem, cebulą, zieleniną, papryką i przyprawami smażyć cały czas mieszając a następnie udusić podlewając wodą do całkowitej miękkości.
Do gotowego farszu dodać wydrążone środki z ziemniaków i dobrze całość wymieszać.
Faszerować ziemniaki z czubkiem a na wierzchu sypać tartym parmezanem.
Zapiekać ziemniaki pod grillem.
Podawać z sałatkami.
Zamiast wieprzowiny do farszu można użyć kurczaka.