• 10 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła roztopionego
  • sok z 1 cytryny
  • suszony rozmaryn
  • natka pietruszki do podania
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte
  • sól, pieprz
  • opakowanie panierki panko [około szklanki]

Ziemniaki pokroić w duże kawałki lub w połówki i gotować 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i lekko przestudzić. W miseczce wymieszać oliwę z masłem, dodać przyprawy, rozmaryn, sok z cytryny, czosnek i dokładnie wymieszać. Zalać przestudzone ziemniaki i dokładnie wymieszać potrząsając całością. Następnie dodać panierkę panko i ponownie całość wymieszać potrząsając całością by panko obkleiło wszystkie ziemniaki możliwie najdokładniej jak się da. Przygotowane ziemniaki przełożyć na blachę i piec 30 minut w temperaturze 200*C. Po tym czasie ziemniaki obrócić by upiekły się z drugiej strony na rumiano na jakieś 15 minut. Przed podaniem ziemniaki posypać posiekaną natką pietruszki.