Składniki :
- 10 dużych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła roztopionego
- sok z 1 cytryny
- suszony rozmaryn
- natka pietruszki do podania
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte
- sól, pieprz
- opakowanie panierki panko [około szklanki]
Wykonanie :
Ziemniaki pokroić w duże kawałki lub w połówki i gotować 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i lekko przestudzić. W miseczce wymieszać oliwę z masłem, dodać przyprawy, rozmaryn, sok z cytryny, czosnek i dokładnie wymieszać. Zalać przestudzone ziemniaki i dokładnie wymieszać potrząsając całością. Następnie dodać panierkę panko i ponownie całość wymieszać potrząsając całością by panko obkleiło wszystkie ziemniaki możliwie najdokładniej jak się da. Przygotowane ziemniaki przełożyć na blachę i piec 30 minut w temperaturze 200*C. Po tym czasie ziemniaki obrócić by upiekły się z drugiej strony na rumiano na jakieś 15 minut. Przed podaniem ziemniaki posypać posiekaną natką pietruszki.