Składniki :

  • 10 ziemniaków pokrojonych jak na domowe frytki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty
  • pęczek szczypiorku
  • 1 świeża papryczka chili
  • sól do smaku
  • sosy : 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka sosu ostrygowego, 1 łyżeczka pasty tamaryndowej, 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego
  • olej do smażenia

Wykonanie :

Ziemniaki pokroić w cienkie frytki a następnie dokładnie odcisnąć nadmiar wilgoci w ręcznik papierowy tak, by frytki były suche. Następnie wymieszać w misce wszystkie sosy razem z frytkami i smażyć na oleju na rumiano. Podawać posypane chili ze szczypiorkiem i wcześniej lekko podsmażonym czosnkiem i solą do smaku [czosnek można podsmażyć razem z chili].
Druga wersja podania : chili i czosnek podsmażyć we wszystkich sosach a następnie wymieszać z usmażonymi frytkami i podawać posypane szczypiorkiem.