Składniki :
- 10 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych [w przypadku młodych nie obieramy]
- 4 jajka na twardo przekrojone na połówki lub ósemki
- natka pietruszki do podania
- szczypiorek do podania
Sos :
- 1 duży serek topiony z ziołami
- 2 czubate łyżki mascarpone
- łyżeczka masła
- 1 mała czerwona cebulka drobno posiekana
- sól, pieprz
- pół szklanki bulionu drobiowego
- papryka wędzona do podania
- pieprz marynowany
- łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować i obrać ze skóry. Rozłożyć na półmisku [można zostawić w całości lub pokroić na grube kawałki lub na pół]. Dołożyć pokrojone jajka, posypać natką i szczypiorkiem. Zrobić sos zaczynając od usmażenia na maśle cebuli. Dodać do cebuli mascarpone, serek, bulion i dusić na małym ogniu często mieszając aż całość zrobi się jednolicie gładka i kremowa. Dodać przyprawy [oprócz papryki], pieprz marynowany i dusić 10 minut aż sos będzie odparowany i lekko gęsty. Po tym czasie sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić i dokwaśnić cytryną w razie potrzeby. Gotowym sosem polać ziemniaki z jajkami i od razu podawać. Na koniec posypać wędzoną papryką.