• 10 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych [w przypadku młodych nie obieramy]
  • 4 jajka na twardo przekrojone na połówki lub ósemki
  • natka pietruszki do podania
  • szczypiorek do podania
  • 1 duży serek topiony z ziołami
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • łyżeczka masła
  • 1 mała czerwona cebulka drobno posiekana
  • sól, pieprz
  • pół szklanki bulionu drobiowego
  • papryka wędzona do podania
  • pieprz marynowany
  • łyżeczka soku z cytryny

Ziemniaki ugotować i obrać ze skóry. Rozłożyć na półmisku [można zostawić w całości lub pokroić na grube kawałki lub na pół]. Dołożyć pokrojone jajka, posypać natką i szczypiorkiem. Zrobić sos zaczynając od usmażenia na maśle cebuli. Dodać do cebuli mascarpone, serek, bulion i dusić na małym ogniu często mieszając aż całość zrobi się jednolicie gładka i kremowa. Dodać przyprawy [oprócz papryki], pieprz marynowany i dusić 10 minut aż sos będzie odparowany i lekko gęsty. Po tym czasie sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić i dokwaśnić cytryną w razie potrzeby. Gotowym sosem polać ziemniaki z jajkami i od razu podawać. Na koniec posypać wędzoną papryką.