Składniki :
- 10 dużych ziemniaków
- 2 duże papryczki chili
- 1 cebula
- łyżeczka masła
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- tarty parmezan do posypania zapiekanki
- sól, pieprz
- łyżka soku z cytryny
- szczypiorek
- szklanka bulionu drobiowego
Wykonanie :
Ziemniaki obrać, pokroić w grube plasterki, ułożyć w szerokim garnku, zalać bulionem, podlać wodą tak, by tylko lekko zakryła ziemniaki, dodać sól i ugotować do miękkości. Ziemniaki delikatnie odlać, pozostawić w garnku i poczekać aż ostygną a następnie wyjąć tak, by się nie rozpadły i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Oliwę zmiksować z sokiem cytrynowym, przyprawami, czosnkiem, usmażoną na maśle cebulą i chili na gładki sos. Dodać posiekany szczypiorek. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty można go rozrobić bulionem. Tak przygotowanym sosem polać ułożone ziemniaki, posypać tartym parmezanem i zapiec na rumiano w piekarniku (180*C grzanie góra/dół). Zapiekankę podawać do pieczonych i smażonych mięs.