Składniki :
- 10 dużych ziemniaków pokrojonych w grube kawałki
- 4 białe surowe kiełbaski [mogą być wieprzowe, drobiowe lub mieszane-wedle uznania]
- 7 dużych cebul
- 2 łyżki masła
- 1 łyżki oleju
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz, curry, słodka papryka, chili, czosnek w proszku
- szklanka białego wytrawnego wina
- mąka do zagęszczenia sosu cebulowego
Wykonanie :
Ziemniaki po pokrojeniu wymieszać z olejem i solą, pieprzem, chili, czosnkiem suszonym, curry i papryką a następnie wstawić do pieczenia – 220*C aż zaczną się rumienić na złoto – raz przemieszać i ponownie zarumienić.
Cebule pokroić w grubsze plasterki i wysmażyć na średnim ogniu na oleju z masłem z dodatkiem soli, pieprzu i majeranku. Gdy cebula zrobi się lekko skarmelizowana i złoto-brązowa podlać winem i dusić 10 minut. Na koniec sprawdzić smak, doprawić i zagęścić mąką.
Na zapieczonych ziemniakach ułożyć surowe kiełbaski i całość dokładnie zalać sosem cebulowym tak, by nie wystawały suche części kiełbasy i ziemniaków. Zapiekać pod przykryciem w 180*C aż kiełbasa straci surowość. Zdjąć przykrycie i zapiec na lekko rumiano wierzch.