Składniki :

  • 10 dużych ziemniaków pokrojonych w grube kawałki
  • 4 białe surowe kiełbaski [mogą być wieprzowe, drobiowe lub mieszane-wedle uznania]
  • 7 dużych cebul
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz, curry, słodka papryka, chili, czosnek w proszku
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • mąka do zagęszczenia sosu cebulowego

Wykonanie :

Ziemniaki po pokrojeniu wymieszać z olejem i solą, pieprzem, chili, czosnkiem suszonym, curry i papryką a następnie wstawić do pieczenia – 220*C aż zaczną się rumienić na złoto – raz przemieszać i ponownie zarumienić.
Cebule pokroić w grubsze plasterki i wysmażyć na średnim ogniu na oleju z masłem z dodatkiem soli, pieprzu i majeranku. Gdy cebula zrobi się lekko skarmelizowana i złoto-brązowa podlać winem i dusić 10 minut. Na koniec sprawdzić smak, doprawić i zagęścić mąką.
Na zapieczonych ziemniakach ułożyć surowe kiełbaski i całość dokładnie zalać sosem cebulowym tak, by nie wystawały suche części kiełbasy i ziemniaków. Zapiekać pod przykryciem w 180*C aż kiełbasa straci surowość. Zdjąć przykrycie i zapiec na lekko rumiano wierzch.