Składniki :

  • 10 cienkich plastrów soczystej szynki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • groszek konserwowy
  • czerwona papryka
  • żelatyna
  • 1 ugotowana w rosole pałka z kurczaka
  • pół piersi z kurczaka [ugotowanej razem z pałką w rosole]
  • marchew
  • natka pietruszki
  • koperek
  • masło
  • sól, pieprz, curry
  • biały ser w kostce lub serek mój ulubiony
  • jogurt naturalny
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka majonezu
  • łosoś wędzony lub pstrąg łososiowy
  • barwnik spożywczy do nadania różowawego odcienia galaretce

Wykonanie :

Na piersi i pałce z kurczaka ugotować klasyczny rosół z dodatkiem warzyw i wszystkich standardowych przypraw oraz z curry. Rosół przecedzić przez sitko by był klarowniejszy a marchew wyłowić i pokroić w kostkę lub w plasterki. Mięso obrać z pałki a pierś pokroić w plasterki i usmażyć z solą, pieprzem i curry na maśle.
Żółtka jajek wymieszać z serkiem, jogurtem, posiekanym łososiem, papryką, groszkiem, majonezem, przyprawić do smaku, dodać przeciśnięty czosnek i koperek i nafaszerować białka jajek.
Z drugiej części serka i jogurtu zrobić masę z dodatkiem koperku, soli, pieprzu i natki pietruszki i smarować nią plastry szynki i zawijać w rulony.
Rosół przecedzić by był klarowniejszy, dodać barwnik i żelatynę [ilość żelatyny zależy od planowanej ilości galaretek] i po ułożeniu na półmiskach wszystkich przystawek – całość zalać rosołem i odstawić do wystygnięcia i zastygnięcia w lodówce.
Na 1 półmisku : rulony z szynki z faszerowanymi jajkami plus ozdobne warzywa.
Na 2 półmisku : smażone i gotowane mięso drobiowe plus ozdobne warzywa.