Składniki :
- 4l bulionu drobiowego lub warzywnego
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- 1/3 pęczka lubczyku
- opakowanie średniej wielkości krewetek lub wołowiny pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
- słoik szparagów lub świeże w sezonie
- opakowanie świeżego szpinaku
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 por pokrojony w plasterki
- 1 kostka serka topionego śmietankowego
- 1 szklanka mleka [można użyć śmietany ale zupa będzie mieć więcej kalorii]
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- sok z cytryny do doprawienia
- 1 łyżka Marmite do doprawienia [opcjonalnie]
- tymianek, oregano
- 1 główka czosnku
- 1 cebula posiekana drobno i wysmażona na złoto na maśle z oliwą truflową
- sól, pieprz, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypiorek do podania
- tarty parmezan do podania
Wykonanie :
Bulion zagotować, dodać całą świeżą posiekaną zieleninę, ziemniaki, czosnek, pora i gotować aż wszystko będzie miękkie. Po tym czasie zblendować całość na gładko. Do kremu dodać serek topiony, mleko, wino, sok cytrynowy, przyprawy, Marmite, zioła suszone, usmażoną cebulę i gotować całość 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając od dna. Sprawdzić smak, doprawić wedle gustu, dodać krewetki [lub cieniutkie plasterki wołowiny] i po 5 minutach wolnego gotowania serwować ze szczypiorkiem, parmezanem, jajkami na twardo i szparagami. Zupę podawać solo lub z dodatkiem makaronu.