• 4l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • 1/3 pęczka lubczyku
  • opakowanie średniej wielkości krewetek lub wołowiny pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
  • słoik szparagów lub świeże w sezonie
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 por pokrojony w plasterki
  • 1 kostka serka topionego śmietankowego
  • 1 szklanka mleka [można użyć śmietany ale zupa będzie mieć więcej kalorii]
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sok z cytryny do doprawienia
  • 1 łyżka Marmite do doprawienia [opcjonalnie]
  • tymianek, oregano
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula posiekana drobno i wysmażona na złoto na maśle z oliwą truflową
  • sól, pieprz, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypiorek do podania
  • tarty parmezan do podania

Bulion zagotować, dodać całą świeżą posiekaną zieleninę, ziemniaki, czosnek, pora i gotować aż wszystko będzie miękkie. Po tym czasie zblendować całość na gładko. Do kremu dodać serek topiony, mleko, wino, sok cytrynowy, przyprawy, Marmite, zioła suszone, usmażoną cebulę i gotować całość 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając od dna. Sprawdzić smak, doprawić wedle gustu, dodać krewetki [lub cieniutkie plasterki wołowiny] i po 5 minutach wolnego gotowania serwować ze szczypiorkiem, parmezanem, jajkami na twardo i szparagami. Zupę podawać solo lub z dodatkiem makaronu.