Składniki :

  • 5 jajek
  • 5 łyżek masła
  • 7 łyżek mąki
  • sól
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie :
Masło utrzeć z żółtkami, dodając je po jednym, na koniec połączyć z bardzo sztywną pianą ubitą z białek i mąką, sypiąc ją po trochu aby nie powstało zbyt gęste ciasto.
Na koniec wmieszać w ciasto posiekaną natkę pietruszki.
Nabierając łyżką [jak kluski kładzione] wrzucać kluseczki na osolony wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia.
Kluseczki francuskie należy traktować jako dodatek do dania głównego tzn. jako dodatek do mięsa lub sosu.
Kluseczki wspaniale smakują gdy doda się do nich inne zioła niż tylko natkę pietruszki.
Nadają się także jako danie główne – wystarczy do nich dodać [do środka ciasta] usmażone skwareczki z boczku lub takowymi skwareczkami okrasić same kluseczki.