Składniki :

  • 10 plastrów po 2cm z karkówki delikatnie rozbitych i przyprawionych [odstawić do lodówki na noc]
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • roztopione 4 łyżki masła
  • bułka tarta [dodać 2 łyżeczki suszonego czosnku]
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, po jednej płaskiej łyżeczce majeranku, tymianku, rozmarynu i oregano
  • olej do smażenia

Wykonanie :

Mięso po zamarynowaniu wyjąć z lodówki na 2h przed smażeniem. Do rozpuszczonego masła dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek, rozmieszać i natrzeć mieszanką ziołową zamarynowane mięso. Odstawić na godzinę. Mięso panierować klasycznie w jajku i bułce i smażyć na rumiano z obu stron jak klasyczne kotlety.