Składniki :

  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 3 suszone czerwone papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 szalotki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1/4 szklanki posiekanej trawy cytrynowej [można zastąpić trawą cytrynową w proszku ale najlepsza świeża]
  • 1 cm utartego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka otartej skórki z limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie :

Kumin i kolendrę uprażyć na suchej patelni.
To samo zrobić z pieprzem, posiekanymi papryczkami chili, posiekanym czosnkiem i szalotkami [uważając, by tych ostatnich nie spalić].
Wszystko ucierać w moździerzu a następnie po połączeniu wszystkich składników zmiksować blenderem na gładką pastę.
Przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.