Składniki :
- 1 łyżeczka ziaren kuminu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- 3 suszone czerwone papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 4 szalotki
- 1 łyżka kurkumy
- 1/4 szklanki posiekanej trawy cytrynowej [można zastąpić trawą cytrynową w proszku ale najlepsza świeża]
- 1 cm utartego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka otartej skórki z limonki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie :
Kumin i kolendrę uprażyć na suchej patelni.
To samo zrobić z pieprzem, posiekanymi papryczkami chili, posiekanym czosnkiem i szalotkami [uważając, by tych ostatnich nie spalić].
Wszystko ucierać w moździerzu a następnie po połączeniu wszystkich składników zmiksować blenderem na gładką pastę.
Przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.