Składniki :

  • – sznycle cielęce (ilość wedle uznania)
  • – taka sama ilość plasterków bekonu do ilości sznycli
  • – plasterki żółtego sera (taka sama ilość co ilość sznycli)
  • – ogórki kiszone pokrojone w słupki
  • – masło
  • – śmietana
  • – olej lub oliwa
  • – cytryna
  • – pęczek natki pietruszki
  • – pieprz, sól, czerwona słodka papryka i szczypta ostrej papryki

Wykonanie :

Każdy sznycel nasmarować pieprzem, solą i paprykami . Układać na każdym sznyclu platerki sera, po 2-3 słupki ogórka kiszonego i plaster bekonu . Cytrynę przekroić na pół . Jedną połówkę pokroić na plasterki a z drugiej wycisnąć sok . Roladki z mięsa ciasno zawinąć i spiąć wykałaczkami lub związać nitką . Natkę pietruszki drobno posiekać . Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać masło . Włożyć roladki i smażyć po kilka minut ze wszystkich stron . Gdy sznycle się zrumienią, wlać sok z cytryny i kilka łyżek śmietany, przyprawić solą i pieprzem . Dusić przez chwilę pod prztkryciem i na małym ogniu . Pod koniec dodać natkę pietruszki . Podawać przyozdobione plasterkami cytryny .