Składniki :
- – sznycle cielęce (ilość wedle uznania)
- – taka sama ilość plasterków bekonu do ilości sznycli
- – plasterki żółtego sera (taka sama ilość co ilość sznycli)
- – ogórki kiszone pokrojone w słupki
- – masło
- – śmietana
- – olej lub oliwa
- – cytryna
- – pęczek natki pietruszki
- – pieprz, sól, czerwona słodka papryka i szczypta ostrej papryki
Wykonanie :
Każdy sznycel nasmarować pieprzem, solą i paprykami . Układać na każdym sznyclu platerki sera, po 2-3 słupki ogórka kiszonego i plaster bekonu . Cytrynę przekroić na pół . Jedną połówkę pokroić na plasterki a z drugiej wycisnąć sok . Roladki z mięsa ciasno zawinąć i spiąć wykałaczkami lub związać nitką . Natkę pietruszki drobno posiekać . Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać masło . Włożyć roladki i smażyć po kilka minut ze wszystkich stron . Gdy sznycle się zrumienią, wlać sok z cytryny i kilka łyżek śmietany, przyprawić solą i pieprzem . Dusić przez chwilę pod prztkryciem i na małym ogniu . Pod koniec dodać natkę pietruszki . Podawać przyozdobione plasterkami cytryny .