Składniki :

  • 0,5 kg zmielonej karkówki wieprzowej
  • 0,3 kg zmielonej wołowiny z tłustego kawałka
  • łyżka masła
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz

Farsz :

  • 4 duże ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę
  • sól, pieprz, łyżeczka majeranku
  • 5 grubych plasterków wędzonego surowego boczku pokrojonych w kosteczkę
  • mały kawałek pora pokrojony w kosteczkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kosteczkę
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć przygotowany i przyprawiony farsz a następnie ostudzić. Mięsa wymieszać, przyprawić, dodać jajko i faszerować przygotowanym farszem. Ciasno zaklejać kotlety, formować w podłużne zrazy a następnie panierować w mące i smażyć na tłuszczu z obu stron na rumiano. Całość podlać małą ilością wody i dusić co jakiś czas obracając zrazy przez 15 minut. Podawać z piure ziemniaczanym, sosem grzybowym lub pieczarkowym lub sałatkami.