Składniki :
- 0,5 kg zmielonej karkówki wieprzowej
- 0,3 kg zmielonej wołowiny z tłustego kawałka
- łyżka masła
- 1 duże jajko
- sól, pieprz
Farsz :
- 4 duże ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę
- sól, pieprz, łyżeczka majeranku
- 5 grubych plasterków wędzonego surowego boczku pokrojonych w kosteczkę
- mały kawałek pora pokrojony w kosteczkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w kosteczkę
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć przygotowany i przyprawiony farsz a następnie ostudzić. Mięsa wymieszać, przyprawić, dodać jajko i faszerować przygotowanym farszem. Ciasno zaklejać kotlety, formować w podłużne zrazy a następnie panierować w mące i smażyć na tłuszczu z obu stron na rumiano. Całość podlać małą ilością wody i dusić co jakiś czas obracając zrazy przez 15 minut. Podawać z piure ziemniaczanym, sosem grzybowym lub pieczarkowym lub sałatkami.