Składniki :

  • 800 g udźca z sarny bez kości
  • suszone grzyby [namoczone]
  • sól, pieprz, łyżeczka cukru, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 7 ziarenek jałowca
  • 1 cebula
  • lampka wytrawnego czerwonego wina
  • szklanka wywaru z warzyw lub domowego rosołu
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • masło
  • olej lub oliwa

Wykonanie :
Mięso kroimy na plastry, rozbijamy dość cienko tłuczkiem i przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i obkładamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, ziarenkami jałowca, pokrojoną w cienkie talarki cebulą i całość zalewamy winem.
Wszystko mieszamy by marynata się wymieszała z mięsem i równomiernie je pokryła i wkładamy do lodówki na 2 dni.
Mięso wyjmujemy z marynaty, czyścimy i lekko solimy, przyprawiamy pieprzem i na każdy rozłożony plaster mięsa układamy utartą marchewkę, pietruszkę, mały kawałek zimnego masła i wcześniej namoczone i posiekane grzybki.
Mięso z farszem zawijamy w zraz i spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem.
Wkładamy zrazy do naczynia żaroodpornego z masłem i olejem na spodzie i zapiekamy na mocno rumiano obracając w czasie pieczenia na drugą stronę.
Gdy mięso się zarumieni podlewamy je bulionem i dalej pieczemy pod przykryciem tak długo aż mięso będzie miękkie.
Z pozostałej marynaty można zrobić sos cedząc go przez sito, dodając mąkę i ewentualnie zaprawiając śmietaną.