Składniki :

  • 3 cebule
  • 50 dag pieczarek
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 6 łyżek gęstej śmietany najlepiej 22%
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • koperek
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Cebulę posiekać drobno i usmażyć razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami, przyprawić do smaku.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, 2 łyżki masła, szczyptę soli i pieprzu, mąkę i zagnieść całość na gładkie ciasto.
Uformować wałek, pociąć na równe kawałki, formować płaskie placki, na każdy nakładać po łyżce farszu, zaklejać drugim plackiem szczelnie i tak przygotowane krokiety smażyć na głębokim tłuszczu [frytkownica] na złoto.
Podawać ze śmietaną z posiekanymi ziołami.