Składniki :
- 3 cebule
- 50 dag pieczarek
- 50 dag ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 6 łyżek gęstej śmietany najlepiej 22%
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- koperek
- natka pietruszki
Wykonanie :
Cebulę posiekać drobno i usmażyć razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami, przyprawić do smaku.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, 2 łyżki masła, szczyptę soli i pieprzu, mąkę i zagnieść całość na gładkie ciasto.
Uformować wałek, pociąć na równe kawałki, formować płaskie placki, na każdy nakładać po łyżce farszu, zaklejać drugim plackiem szczelnie i tak przygotowane krokiety smażyć na głębokim tłuszczu [frytkownica] na złoto.
Podawać ze śmietaną z posiekanymi ziołami.