Składniki :
- 2 pory – tylko białe części
- 4 łodygi selera naciowego
- 3 duże liście jarmużu
- 1 brokuł
- opakowanie młodego szpinaku lub szpinak mrożony
- pęczek natki pietruszki
- 1 biała cebula
- 2 duże ziemniaki
- pół główki czosnku
- 2l rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- łyżka masła lub oliwy
- tarty żółty ser do podania – ewentualnie
Wykonanie :
Na maśle lub oliwie (w zależności czy zupa ma być całkowicie wege) usmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem i posiekanym porem a następnie po podlaniu bulionem zmiksować na gładki krem. Dolać resztę bulionu i dodać posiekanego selera, podzielonego na małe kawałki brokuła, jarmuż, szpinak, pietruszkę i ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem a następnie całość gotować aż wszystko zacznie się rozpadać. Gdy warzywa będą całkowicie miękkie zupę zblendować na gładki krem, sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i podawać z czosnkowymi grzankami.
W wersji nie wege do podania na koniec można dodać tarty żółty ser.