Składniki :

  • 3l bulionu drobiowego klasycznego – przecedzonego
  • makaron do podania – udon lub ramen albo inny ulubiony w azjatyckim stylu
  • 2 jajka na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • 1 mała kapusta pekińska lub pak choi
  • 10 dużych brązowych pieczarek
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • słoiczek pędów bambusa
  • pęczek świeżej kolendry
  • puszka mleka kokosowego
  • 10 średnich rozmiarowo krewetek
  • 0,5 kg pokrojonej w cienkie plasterki wołowiny lub wieprzowiny
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • pół szklanki posiekanych i namoczonych grzybków mun
  • sok z połowy limonki do dokwaszenia zupy
  • 6 listków limonki kaffir
  • sól, chili w płatkach, 1 łyżeczka cukru, łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • olej kokosowy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pasty czerwone curry
  • 6 posiekanych ząbków czosnku
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu śliwkowego
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca

Wykonanie :

Rosół zagotować, dodać trawę cytrynową, liście limonki, grzybki mun, pędy bambusa, mleko kokosowe, pomidory z puszki, imbir i gotować całość na małym ogniu. W tym czasie na oleju kokosowym podsmażyć razem pastę curry, pastę z tamaryndowca, sos śliwkowy, ostrygowy, rybny, sojowy, posiekany czosnek, chili, cukier, przyprawę 5 smaków, mięso, krewetki, pieczarki, pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę, a następnie po podsmażeniu [gdy mięso i krewetki będzie gotowe] dodać do rosołu. Gotować całość na małym ogniu 15 minut a następnie sprawdzić smak, doprawić solą, limonką, ewentualnie wybranymi sosami i ponownie sprawdzić smak i gdy będzie odpowiadał dodać posiekaną kolendrę i szczypiorek. Zupę podawać gorącą z ulubionym makaronem i jajkiem na twardo.