Składniki :
- 3l bulionu drobiowego klasycznego – przecedzonego
- makaron do podania – udon lub ramen albo inny ulubiony w azjatyckim stylu
- 2 jajka na twardo
- pęczek szczypiorku
- 1 mała kapusta pekińska lub pak choi
- 10 dużych brązowych pieczarek
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- słoiczek pędów bambusa
- pęczek świeżej kolendry
- puszka mleka kokosowego
- 10 średnich rozmiarowo krewetek
- 0,5 kg pokrojonej w cienkie plasterki wołowiny lub wieprzowiny
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- pół szklanki posiekanych i namoczonych grzybków mun
- sok z połowy limonki do dokwaszenia zupy
- 6 listków limonki kaffir
- sól, chili w płatkach, 1 łyżeczka cukru, łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1 łyżeczka utartego imbiru
- olej kokosowy
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka pasty czerwone curry
- 6 posiekanych ząbków czosnku
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu śliwkowego
- 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
Wykonanie :
Rosół zagotować, dodać trawę cytrynową, liście limonki, grzybki mun, pędy bambusa, mleko kokosowe, pomidory z puszki, imbir i gotować całość na małym ogniu. W tym czasie na oleju kokosowym podsmażyć razem pastę curry, pastę z tamaryndowca, sos śliwkowy, ostrygowy, rybny, sojowy, posiekany czosnek, chili, cukier, przyprawę 5 smaków, mięso, krewetki, pieczarki, pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę, a następnie po podsmażeniu [gdy mięso i krewetki będzie gotowe] dodać do rosołu. Gotować całość na małym ogniu 15 minut a następnie sprawdzić smak, doprawić solą, limonką, ewentualnie wybranymi sosami i ponownie sprawdzić smak i gdy będzie odpowiadał dodać posiekaną kolendrę i szczypiorek. Zupę podawać gorącą z ulubionym makaronem i jajkiem na twardo.