Składniki :
- 3l rosołu drobiowego
- 10 listków limonki kafir
- 6 kolorowych papryk
- 0,5 kg dowolnego mięsa pokrojonego w plasterki -[w mojej wersji zupa jest z indykiem]- indyka, kurczaka, wołowiny, wieprzowiny albo średnich krewetek
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia zupy
- szklanka mleka lub mleczko kokosowe [z mleczkiem zupa jest smaczniejsza ale bardziej kaloryczna]
- makaron udon do podania
- 10 ząbków czosnku
- 1 laska trawy cytrynowej
- czubata łyżka pasty czerwone curry
- czubata łyżka pasty krewetkowej
- sól, chili do smaku
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- sok z całej cytryny
Wykonanie :
Na oleju kokosowym podsmażyć pastę curry i krewetkową z dodatkiem posiekanego czosnku i wybranego mięsa. Gdy całość będzie gotowa dodać do podgrzanego rosołu razem z trawą cytrynową, limonką kafir, pokrojonymi na większe kawałki paprykami, solą i chili, sosem ostrygowym, rybnym i sokiem cytrynowym. Gotować na małym ogniu 20 minut. Sprawdzić smak zupy, doprawić w razie konieczności [powinna być kwaśna ale również wyraźna w pozostałe smaki]. Następnie dokończyć zupę zaprawiając ją mlekiem lub mleczkiem kokosowym i zagęścić całość lekko mąką ziemniaczaną. Podawać z kolendrą i makaronem udon lub innym ulubionym.
Zupę można przygotować na wywarze warzywnym lub na samej wodzie.
