Składniki :

  • 3l rosołu drobiowego
  • 10 listków limonki kafir
  • 6 kolorowych papryk
  • 0,5 kg dowolnego mięsa pokrojonego w plasterki -[w mojej wersji zupa jest z indykiem]- indyka, kurczaka, wołowiny, wieprzowiny albo średnich krewetek
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia zupy
  • szklanka mleka lub mleczko kokosowe [z mleczkiem zupa jest smaczniejsza ale bardziej kaloryczna]
  • makaron udon do podania
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 laska trawy cytrynowej
  • czubata łyżka pasty czerwone curry
  • czubata łyżka pasty krewetkowej
  • sól, chili do smaku
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z całej cytryny

Wykonanie :

Na oleju kokosowym podsmażyć pastę curry i krewetkową z dodatkiem posiekanego czosnku i wybranego mięsa. Gdy całość będzie gotowa dodać do podgrzanego rosołu razem z trawą cytrynową, limonką kafir, pokrojonymi na większe kawałki paprykami, solą i chili, sosem ostrygowym, rybnym i sokiem cytrynowym. Gotować na małym ogniu 20 minut. Sprawdzić smak zupy, doprawić w razie konieczności [powinna być kwaśna ale również wyraźna w pozostałe smaki]. Następnie dokończyć zupę zaprawiając ją mlekiem lub mleczkiem kokosowym i zagęścić całość lekko mąką ziemniaczaną. Podawać z kolendrą i makaronem udon lub innym ulubionym.

Zupę można przygotować na wywarze warzywnym lub na samej wodzie.