Składniki :

  • 3 zielone świeże ogórki
  • 1 por – biała część
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1,5 l warzywnego bulionu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie do podania wysmażony boczek jeśli nie ma to być wersja wege

Wykonanie :

Na odrobinie oleju roślinnego przesmażyć obrane i wydrążone ogórki oraz posiekanego pora, cebulę i czosnek. Chwilę razem smażyć cały czas mieszając a gdy całość zmięknie i lekko zacznie się złocić – podlać bulionem. Awokado obrać, pokroić i dodać do zupy razem z przyprawami (gałkę tylko do smaku). Koperek posiekać i dodać do zupy a następnie wszystko zmiksować na gładki krem rozrzedzając zupę resztą bulionu. Gdy zupa nieco przestygnie dodać jogurt i ponownie zmiksować. Sprawdzić smak i doprawić wedle uznania. Podawać z grzankami lub dla mięsożerców z wysmażonym boczkiem.