Składniki :
- szklanka kaszy bulgur
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- 3 puszki rozdrobnionych pomidorów
- główka czosnku
- 1 świeże chili
- 2 łyżki oliwy
- płaska łyżka masła
- 2,5l drobiowego rosołu
- sok z jednej limonki
- 0,3 kg mielonej wołowiny
- 0,3 kg małych pieczarek
- sól, pieprz, wędzona papryka i do smaku szczypta sumaku i zataru
Wykonanie :
Na oliwie z masłem usmażyć pieczarki z posiekanym czosnkiem a następnie dodać pomidory i całość dusić na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Bulgur wrzucić do podgrzanego rosołu, dodać pieczarki w sosie pomidorowym, przyprawy, sok z limonki, posiekane chili, posiekaną natkę i gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 20 minut. W tym czasie mięso usmażyć z dodatkiem soli i również dodać do gotującej się zupy. Na koniec sprawdzić smak zupy, doprawić w razie konieczności [zupa powinna być pikantna i kwaskowa] i sprawdzić czy bulgur jest już miękki. Następnie przed samym podaniem dodać posiekany szczypiorek lub dodać go w miseczkach.