Składniki :

  • szklanka kaszy bulgur
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • główka czosnku
  • 1 świeże chili
  • 2 łyżki oliwy
  • płaska łyżka masła
  • 2,5l drobiowego rosołu
  • sok z jednej limonki
  • 0,3 kg mielonej wołowiny
  • 0,3 kg małych pieczarek
  • sól, pieprz, wędzona papryka i do smaku szczypta sumaku i zataru

Wykonanie :

Na oliwie z masłem usmażyć pieczarki z posiekanym czosnkiem a następnie dodać pomidory i całość dusić na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Bulgur wrzucić do podgrzanego rosołu, dodać pieczarki w sosie pomidorowym, przyprawy, sok z limonki, posiekane chili, posiekaną natkę i gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 20 minut. W tym czasie mięso usmażyć z dodatkiem soli i również dodać do gotującej się zupy. Na koniec sprawdzić smak zupy, doprawić w razie konieczności [zupa powinna być pikantna i kwaskowa] i sprawdzić czy bulgur jest już miękki. Następnie przed samym podaniem dodać posiekany szczypiorek lub dodać go w miseczkach.