Składniki :

Na wywar :

  • seler
  • por
  • marchew
  • pietruszka
  • łyżka masła
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

Na zupę :

  • 2 kg cebuli
  • 2 łyżki masła [najlepiej klarowanego]
  • 3 łyżki cukru
  • kawałek żółtego sera
  • grzanki np czosnkowe

Wykonanie :

Wywar gotować 20-30 minut na średnim ogniu pod przykryciem a następnie przecedzić przez gęste sito.
Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na złoto na maśle cały czas mieszając.
Do rondelka dodać cukier i cały czas mieszając topić go aż zacznie brązowieć i zamieniać się w karmel.
Podlać bulionem, chwilę gotować aż karmel się całkowicie rozpuści i połączyć z połową pozostałego bulionu w garnku.
Do bulionu dodać usmażoną cebulę i całość zmiksować na gładko aż powstanie gładki krem.
W razie gdyby krem był zbyt gęsty dodać resztę bulionu [z ilością bulionu ostrożnie by zamiast kremu nie powstała rzadka zupa]
Zupę chwilę gotować a następnie podawać z utartym serem i grzankami.