Składniki :
Na wywar :
- seler
- por
- marchew
- pietruszka
- łyżka masła
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Na zupę :
- 2 kg cebuli
- 2 łyżki masła [najlepiej klarowanego]
- 3 łyżki cukru
- kawałek żółtego sera
- grzanki np czosnkowe
Wykonanie :
Wywar gotować 20-30 minut na średnim ogniu pod przykryciem a następnie przecedzić przez gęste sito.
Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na złoto na maśle cały czas mieszając.
Do rondelka dodać cukier i cały czas mieszając topić go aż zacznie brązowieć i zamieniać się w karmel.
Podlać bulionem, chwilę gotować aż karmel się całkowicie rozpuści i połączyć z połową pozostałego bulionu w garnku.
Do bulionu dodać usmażoną cebulę i całość zmiksować na gładko aż powstanie gładki krem.
W razie gdyby krem był zbyt gęsty dodać resztę bulionu [z ilością bulionu ostrożnie by zamiast kremu nie powstała rzadka zupa]
Zupę chwilę gotować a następnie podawać z utartym serem i grzankami.