Składniki :
- 10 cebul pokrojonych w cienkie piórka i wysmażonych na brązowo na maśle
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 3l bulionu drobiowego [klasycznego niedzielnego rosołu]
- 3 duże ziemniaki
- 4 łyżki mascarpone
- parmezan do podania
- sok z cytryny do doprawienia
- odpieczona bagietka czosnkowa do podania
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- pół pęczka natki pietruszki
- suszone oregano, tymianek, majeranek
- 2 serki topione śmietankowe
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 0,3 kg mielonego mięsa wołowego na klopsiki [sól, pieprz, jajko, łyżka koncentratu pomidorowego i po wymieszaniu i uformowaniu małych klopsików wysmażyć na rumiano na maśle]
Wykonanie :
Rosół zagrzać, dodać do niego pokrojone ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Dodać usmażoną cebulę, czosnek, mascarpone, serki topione, wino i całość zblendować na gładki krem. Następnie gotować na małym ogniu 20 minut. Dodać suszone zioła, posiekaną natkę, przyprawy, lekko doprawić cytryną i ponownie pogotować 15 minut na małym ogniu. Sprawdzić smak, doprawić jeszcze w razie potrzeby i podawać w miseczkach z parmezanem, klopsikami wołowymi i bagietką czosnkową.