Składniki :

  • 4 małe białe kiełbaski
  • mały słoiczek chrzanu
  • 1 marchewka
  • 4 średnie ziemniaki
  • pół szklanki śmietany 12%
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 jajka na twardo
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, koperek, majeranek
  • mąka do zagęszczenia zupy

Wykonanie :

Kiełbasę klasycznie uparzyć w wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym, wyjąć a wodę po parzeniu przecedzić przez sito.
Do wody po parzeniu kiełbasy dodać marchewkę pokrojoną w drobną kosteczkę i ziemniaki, majeranek, koperek, sól, pieprz i gotować całość aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.
Śmietanę dokładnie wymieszać z jogurtem, słoiczkiem chrzanu, mąką [około 3 płaskich łyżek] i po zahartowaniu z zupą całość wlać do garnka i gotować cały czas mieszając na małym ogniu.
Sprawdzić smak i ewentualnie w razie potrzeby doprawić.
Na koniec do zupy dodać ugotowane na twardo i przekrojone na pół jajka i pokrojoną w plasterki kiełbasę.