Składniki :

  • 3 łyżki chrzanu [można więcej – wedle uznania]
  • 200g surowej szynki włoskiej
  • 1 cebula
  • masło
  • 6 ziemniaków
  • 2l bulionu drobiowego [domowego rosołu]
  • śmietana 30%
  • łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka na twardo
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • szczypiorek

Wykonanie :

Bulion podgrzać na małym ogniu.
Na maśle usmażyć posiekaną szynkę z cebulą na rumiano.
Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać połowę do szynki z cebulą razem z posiekanym czosnkiem, majerankiem i całość razem smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając.
Dolać bulionu i dusić na małym ogniu.
Do garnka z bulionem dodać pozostałe ziemniaki, ugotować i zmiksować na gładko.
Do kremu dodać zawartość patelni z ziemniakami, szynką i cebulą [razem z dolanym bulionem] i doprawić chrzanem, śmietaną [ilość wedle uznania], solą, pieprzem.
Zupę podawać z jajkami na twardo i sporą ilością szczypiorku.