Składniki :
- 3 łyżki chrzanu [można więcej – wedle uznania]
- 200g surowej szynki włoskiej
- 1 cebula
- masło
- 6 ziemniaków
- 2l bulionu drobiowego [domowego rosołu]
- śmietana 30%
- łyżka majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka na twardo
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- szczypiorek
Wykonanie :
Bulion podgrzać na małym ogniu.
Na maśle usmażyć posiekaną szynkę z cebulą na rumiano.
Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać połowę do szynki z cebulą razem z posiekanym czosnkiem, majerankiem i całość razem smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając.
Dolać bulionu i dusić na małym ogniu.
Do garnka z bulionem dodać pozostałe ziemniaki, ugotować i zmiksować na gładko.
Do kremu dodać zawartość patelni z ziemniakami, szynką i cebulą [razem z dolanym bulionem] i doprawić chrzanem, śmietaną [ilość wedle uznania], solą, pieprzem.
Zupę podawać z jajkami na twardo i sporą ilością szczypiorku.